O tym, że warto pić mleko nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, zwłaszcza matkom, które już od pierwszych chwil życia karmią swoje malutkie pociechy.
Co najlepsze na ochłodę? Oczywiście szklanka zimnego mleka, którego dzień obchodzony jest 4 lipca. O tym, że warto pić mleko nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, zwłaszcza matkom, które już od pierwszych chwil życia karmią swoje malutkie pociechy. To dzięki mleku dziecko prawidłowo się rozwija, ma mocne kości i zdrowe zęby. Gdyby nie mleko nie byłoby pysznego jedzenia: jogurtów, lodów czy czekolady. Nawet Kleopatra wiedziała o jego cudownej mocy, zażywając kąpieli właśnie w mleku.
A teraz kilka ciekawostek:
W niektórych kulturach (w Chinach, Japonii i wyspach Polinezji) mleko nie jest spożywane. Wynika to z faktu, że mleko jest przez wielu ludzi, szczególnie w Azji całkowicie nieprzyswajalne. Na Bliskim Wschodzie mleka unikają Arabowie, w Afryce zaś m.in. mieszkańcy Nigerii Południowej.
U niektórych ludów mleko miało znaczenie ceremonialne i było składane bogom i duchom w ofierze. Taka tradycja istniała i u dawnych Słowian, a jej pozostałością był zwyczaj pozostawiania na talerzyku odrobiny mleka dla duszków opiekuńczych.
W czasach starożytnych i biblijnych duże ilości mleka były synonimem bogactwa. Do wytworzenia dużej ilości mleka potrzebne były liczne stada bydła. Stąd wyrażenie "kraina mlekiem i miodem płynąca".
Mleko stanowi podstawowy produkt do wyrobu różnych napojów mlecznych i serów. W Mongolii z kobylego mleka produkuje się napój alkoholowy kumys. Mleko także może być poddane zagęszczaniu, odtłuszczaniu i odwadnianiu (mleko w proszku). Sądzi się, że umiejętność zagęszczania mleka opanowali już w XIII wieku Mongołowie.
W Cesarstwie Bizantyńskim mleko było przede wszystkim napojem ludzi zamożnych - wyłącznie oni (oraz sami rolnicy) mogli sobie pozwolić na kosztowny transport szybko psującego się produktu.
Wartość kaloryczna
Szklanka mleka czyli 200ml zawiera:
Mleko zawiera białko, cukry, tłuszcz mleczny oraz substancje mineralne (wapń, fosfor, potas, chlor, sód, magnez i kwas cytrynowy) i witaminy (A,B,D i E).
mama Agnieszka