Warszawa

Pierożki Smakoszki

Pierożki Smakoszki

Ciasto :

  • 0,50 kg Mąki
  • 0,250 l, ok. Ciepłej Wody
  • 1-łyżeczka soli Knorr

 

Ciasto zagnieść na jednolitą masę tak by było lekko luźne nie bardzo twarde, jeśli jest zbyt luźne to dosypać troszkę mąki.


Farsz :

  • 0,300 kg Sera Białego
  • 0,400 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej Knorr
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego Knorr

 

Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę, cebule podsmażyć i też zmielić, następnie wyrobione ciasto wałkować i wykrajać nieduże kółeczka Np. od literatki wtedy są idealne dla małych słodkich dzieciaczków. Następnie zagotować wodę i wsypać ok. 1,5 łyżeczki soli Knorr i gotować Pierożki na wolnym ogniu około 5 minutek od wypłynięcia.

Mój Synek uwielbia Pierożki Smakożki, a dekoracje zjada na koniec J Zawsze staram się ubarwić potrawę dziecku. Łódeczka z ogóreczka z masztami z sera. Oraz deserem Np. malinkami z ogródka.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć