Warszawa

Babeczki jogurtowe z kremem na bazie mascarpone

Babeczki jogurtowe z kremem na bazie mascarpone

Gdy czasem tak się składa, że musimy pozostać w naszych czterech ścianach, warto zapewnić sobie odrobinę słodkiej zabawy. Wystarczy skorzystać z przepisu na przepyszne, jogurtowe babeczki i wspólnie nie tylko je upiec, ale także udekorować, dając pole do popisu największym łakomczuchom.

 

Babeczki są puszyste, idealnie słodkie, wilgotne w środku i – co najważniejsze – niezwykle proste w przygotowaniu, a dodatkowo można ozdobić je na wiele różnych sposobów. Jeżeli chcemy wyeliminować sztuczne dodatki i dekoracje, a więc wszelkiego rodzaju barwniki i kolorowe posypki, możemy użyć cukru pudru, wiórków kokosowych, startej lub roztopionej czekolady, sezonowych bądź suszonych owoców. Jako „bazę” proponujemy krem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Gwarantujemy, że dzieci będą zachwycone!

 

Przepis na 12 babeczek.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 36% (koniecznie dobrze schłodzonej)
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: drobno pokrojona czekolada (biała lub ciemna) lub mrożone wiśnie, które dzień wcześniej rozkładamy na kilku kawałkach ręcznika kuchennego

 

Sposób przyrządzenia:

 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
  2. Do miski wlewamy jogurt, olej, wrzucamy jajka i cukier. Całość mieszamy za pomocą np. metalowej rózgi (mikser nie jest potrzebny), a następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy aż do momentu pozbycia się grudek. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wiśnie lub kawałki czekolady, to właśnie teraz dorzucamy je do reszty produktów.
  3. Do papierowych lub silikonowych papilotek, ułożonych w formie do pieczenia, przelewamy ciasto, mniej-więcej do 2/3 ich wysokości. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.
  4. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru (pojawią się wówczas charakterystyczne „fale”, po odwróceniu naczynia nie będzie też spływać), następnie dodajemy serek mascarpone i łączymy oba składniki.
  5. Kilka, kilkanaście minut po wyjęciu naszych słodkości z piekarnika możemy zabrać się za odrywanie papierowych foremek, ponieważ właśnie wtedy najlepiej odchodzą od brzegów ciasta. Wystudzone babeczki dekorujemy według uznania.
  6. Do kolorowych muffinek wykorzystane zostały barwniki spożywcze w proszku (mają intensywniejszy kolor od tych w płynie) oraz cukrowe posypki, które z łatwością nabędziemy w sklepie spożywczym. Krem nakładamy albo zwykłą łyżką, albo rękawem cukierniczym – silikonowym bądź foliowym. Taki rękaw z powodzeniem stworzymy też sami, ucinając niewielki fragment rożka w woreczku strunowym. Masę łatwiej przekładać i wyciskać, ustawiając rękaw w wysokiej szklance końcówką do dołu i dodatkowo wywijając górną część materiału na zewnątrz.

 

Smacznego!

 

 

Autorka:

Weornika Woźny

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć