Gdy czasem tak się składa, że musimy pozostać w naszych czterech ścianach, warto zapewnić sobie odrobinę słodkiej zabawy. Wystarczy skorzystać z przepisu na przepyszne, jogurtowe babeczki i wspólnie nie tylko je upiec, ale także udekorować, dając pole do popisu największym łakomczuchom.
Babeczki są puszyste, idealnie słodkie, wilgotne w środku i – co najważniejsze – niezwykle proste w przygotowaniu, a dodatkowo można ozdobić je na wiele różnych sposobów. Jeżeli chcemy wyeliminować sztuczne dodatki i dekoracje, a więc wszelkiego rodzaju barwniki i kolorowe posypki, możemy użyć cukru pudru, wiórków kokosowych, startej lub roztopionej czekolady, sezonowych bądź suszonych owoców. Jako „bazę” proponujemy krem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Gwarantujemy, że dzieci będą zachwycone!
Przepis na 12 babeczek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 36% (koniecznie dobrze schłodzonej)
- ok. 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: drobno pokrojona czekolada (biała lub ciemna) lub mrożone wiśnie, które dzień wcześniej rozkładamy na kilku kawałkach ręcznika kuchennego
Sposób przyrządzenia:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
- Do miski wlewamy jogurt, olej, wrzucamy jajka i cukier. Całość mieszamy za pomocą np. metalowej rózgi (mikser nie jest potrzebny), a następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy aż do momentu pozbycia się grudek. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wiśnie lub kawałki czekolady, to właśnie teraz dorzucamy je do reszty produktów.
- Do papierowych lub silikonowych papilotek, ułożonych w formie do pieczenia, przelewamy ciasto, mniej-więcej do 2/3 ich wysokości. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru (pojawią się wówczas charakterystyczne „fale”, po odwróceniu naczynia nie będzie też spływać), następnie dodajemy serek mascarpone i łączymy oba składniki.
- Kilka, kilkanaście minut po wyjęciu naszych słodkości z piekarnika możemy zabrać się za odrywanie papierowych foremek, ponieważ właśnie wtedy najlepiej odchodzą od brzegów ciasta. Wystudzone babeczki dekorujemy według uznania.
- Do kolorowych muffinek wykorzystane zostały barwniki spożywcze w proszku (mają intensywniejszy kolor od tych w płynie) oraz cukrowe posypki, które z łatwością nabędziemy w sklepie spożywczym. Krem nakładamy albo zwykłą łyżką, albo rękawem cukierniczym – silikonowym bądź foliowym. Taki rękaw z powodzeniem stworzymy też sami, ucinając niewielki fragment rożka w woreczku strunowym. Masę łatwiej przekładać i wyciskać, ustawiając rękaw w wysokiej szklance końcówką do dołu i dodatkowo wywijając górną część materiału na zewnątrz.
Smacznego!
Autorka:
Weornika Woźny