Warszawa

Przepis na pączki

Przepis na pączki

Dzisiaj święto pączka - zapraszamy do samodzielnego przygotowania tych słodkich łakoci. Nikt im się nie oprze!


Przepis na ok. 40 sztuk

 

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 5 jaj
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 duże garści cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 10 dkg drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub octu 10%
  • 1 cukier waniliowy
  • litr oleju


 Rozczyn:  drożdże + 0,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 3 minuty (aż podwoi swą objętość).

 

Wykonanie:
Najpierw musimy wykonać ciasto na koniec dodać rozczyn z drożdży. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, sól, jaja, żółtka, rozpuszczoną margarynę szklankę mleka (ilość dolewanego mleka posłuży nam do ustalenia ścisłości ciasta) oraz spirytus lub ocet. Teraz dodać rozczyn.
Ciasto należy dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut aż będzie błyszczeć i nie będzie kleić się do ręki! Ciasto nie może być zbyt ścisłe ani luźne. Teraz odstawić ciasto w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość formować pączki (można dodać do środka marmoladę) wielkości kul bilardowych i ponownie odstawić do wyrośnięcia (podwoją wielkość). Następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Komentarze

Super przepis, dziękujemy!

dodany: 2013-02-07 21:53:35, przez: Joanna

przepis jest OK! wykonując ciasto dodaj słodkie słówko "cukier", przed cukier waniliowy i wszystko gra ...:) choć lepiej utrzeć cukier z żółtkami i dodać razem, smacznego!

dodany: 2013-02-06 10:12:09, przez: krystyna

Zakalec wychodzi, jak coś jest surowe i się nie upiekło, a nie dlatego, że przepis jest niedobry. TO TYLKO WINA KUCHARKI. JA wstydziłabym się napisać, że zrobiłam coś z zakalcem. Hahahah

dodany: 2012-02-16 13:44:23, przez: mała MI

AGA a Whisky to co to niby jest jak nie wódka??? Kompot??? O matko myśleć trochę. Dobrze że nie napisała, że wódka żytnia, bo byście latały po sklepach i szukały wyrobu, którego nie robią od lat.

dodany: 2012-02-16 13:42:46, przez: karciciel

syrytus sie dodaje zeby ni wsiakaly oleju

dodany: 2011-03-07 15:19:05, przez: aga

bardzo dobre nie umiece robic nawet wlochom smakowaly a po druge jestem kucharka

dodany: 2011-03-07 15:17:39, przez: aga

Dla dzieci spiritus nie do pomyslenia chyba zloze reklamacje a poza tym zdjecie jest okropne

dodany: 2010-12-23 18:03:33, przez: Babcia Pomacanka

Dzieci wy jesteście żałośni. Przepis został dodany w tłusty czwartek...a jak wiadomo w tłusty czwartek je się pączki! Dlatego został dodany ten przepis. A wy jesteście na tyle głupi żeby pisać ( i to z błędami orograficznymi (dlatego wiem że to małe dzieci piszą)), że lepsza jest pizza albo frytki. Lepiej się nie odzywajcie bo to naprawdę jest żałosne.

dodany: 2010-02-28 17:28:47, przez: Kinga

jeżeli jest dużo cukru to ciasto drożdzowe nigdy nie urośnie jest za ciężkie

dodany: 2010-01-30 15:23:40, przez: Marta

GŁUPKI Z WAS LEPSZA PIZZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dodany: 2010-01-01 17:25:44, przez: ALA

fuj smakuje jak [...] od psa BLE!!!!!!!!!!!!!!

dodany: 2010-01-01 17:24:35, przez: MIMI

wy jesteście jacy głupi se us marze frytki

dodany: 2009-10-16 19:54:52, przez: daria222222

jutro będę je smaży to zobaczę tylko dodam więcej cukru

dodany: 2009-10-16 19:52:00, przez: Teresa

hmmmm....napisze tak nie sa zle !!! brakuje tego cukru czego sie powiedziala po fakcie czytaja wasze opinie , no ale coz troche cukru pudru i da sie zjesc .ps.moje nie samkuja jakplastelina ani jak....w trawie moze zamiast cukru waniliowego dodalas cos cos ma posmak tego co jest w trawie jak napisalas :P:P:P:P pani ewelino ps.natsepnym razem dam wiecej cukru i bedzie pychotka

dodany: 2009-07-01 13:52:42, przez: agnieszka

Pączki naprawdę super pyszne:)

dodany: 2009-06-27 12:37:46, przez: Kasia

Pączki naprawdę super rewelacyjny przepis

dodany: 2009-05-23 14:47:23, przez: Marta

A można whisky dodac ??? nie mam wodki ani spirytusu

dodany: 2009-02-19 13:03:22, przez: Aga

A można whisky dodac ??? nie mam wodki ani spirytusu

dodany: 2009-02-19 12:01:05, przez: Aga

właśnie zaczełam robic te pączki zobaczymy co wyjdzie bo zawsze robie z ziemiakami nadziewane czekolada są rewelacyjne polecam

dodany: 2009-02-19 11:24:49, przez: renata

Super pycha mniam

dodany: 2009-02-19 07:29:28, przez: Kinia

przepis jest naprawde super tylko wiecej cukru dodajcioe i utrzyjcie z jajkami i paczki beda super smaczne

dodany: 2009-02-18 17:58:55, przez: martuśka

to ma być dobre!

dodany: 2009-02-18 08:14:30, przez: ola

czemu jest w przepisie napisane tylko o lyczce cukru a w produktachn powyzej wymienionych jest napisane 4 duze garsci cukru, gdzie jest reszta?

dodany: 2009-02-17 11:55:54, przez: Ewunia

Może być... ale jak dodałem 1 szklankę cukru... a nie 4 grści... A tak... to nawet może być Pozdrawiam Maciej

dodany: 2009-02-16 18:10:03, przez: Maciej

hmmmmm...No chyba ktoś zapomniał o cukrze???Na szklankę mąki daje się 2 łyżki cukru:)Pozdrawiam i smacznego:)

dodany: 2009-02-03 16:16:20, przez: Ola

WŁASNIE PIEKŁAM TE PĄCZKI{JUZ DRUGI RAZ}IMI WYSZŁY,ŻADEN ZAKALEC MI NIE WYSZEŁ,SĄ BARDZO DOBRE,A JESTEM ANTYTALENTEM JEŚLI CHODZI GOTOWANIE

dodany: 2009-01-20 15:56:40, przez: MAGDA

dfsgdagdf

dodany: 2009-01-17 20:33:42, przez: ag

nawet nie probuje robic haha

dodany: 2008-11-30 18:18:55, przez: pawlo

MI TEż WYSZEDł ZAKALEC....

dodany: 2008-03-23 18:15:35, przez: MAMA 2 DZIECI

ale kakal:/ fujj

dodany: 2008-01-30 13:23:15, przez: akjskfs

wlasnie koncze jesc bardzo smaczne. pozdrawiam dobre mniammmm

dodany: 2008-01-19 15:55:36, przez: aniusia

mniam mniam będą super

dodany: 2008-01-18 20:01:46, przez: arek

chyba będą dobre nie oceniam po wyglądzie tylko po wnetrzu

dodany: 2008-01-13 07:44:54, przez: ktoś

jadłam ochyda nie macie coś innego fuj jak stara plastelina !!!!!!!!!!!!!!!!!!fuj fuj fuj fuj pies nawet tego nie je lelele

dodany: 2007-12-31 18:17:39, przez: sylwia

i to ma byc dobre na tak ilosc cukru? pewnie mdBe jak.... w trawie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

dodany: 2007-11-12 15:24:36, przez: Ewelina

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć