Przygotuj:
-
trzy kubki mąki,
-
kubek cukru,
-
opakowanie cukru waniliowego,
-
łyżeczkę proszku do pieczenia,
-
kostkę masła,
-
jajko,
-
żółtko jajka,
-
jeden lub dwa kubki wiśni,
-
pół kubka bitej śmietany
-
oraz stolnicę, sitko do przesiewania mąki, drylownicę, durszlak, kubek, tarkę, folię aluminiową, blaszkę do pieczenia.
-
Jajko umyj starannie i wbij je do filiżanki. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtko i jajko. Zagnieć szybko ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
-
Umyj wiśnie i drylownicą usuń z nich pestki. Wysyp owoce na durszlak, aby odciekł nadmiar soku.
-
Kiedy ciasto będzie już schłodzone, zetrzyj je na tarce i rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
-
Posyp wiśnie drugą porcją ciasta i włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC na około 45 minut. Upieczone ciasto pokrój na kawałki i ozdób kleksami bitej śmietany.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i kawiarenka „Pod wisienką" - wydawnictwa Jedność!