Przygotuj:
-
kostkę masła,
-
dwa kubki mąki,
-
kubek cukru pudru,
-
cztery żółtka,
-
szczyptę soli,
-
dwie łyżeczki startej skórki z cytryny,
-
łyżeczkę soku z cytryny
-
oraz stolnicę, nóż, łyżeczkę, sitko do przesiewania mąki, kubek, foremkę do babeczek, blaszkę do pieczenia, wałek do ciasta, folię aluminiową, folię spożywczą.
-
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką.
-
Dodaj cukier, żółtka, startą skórkę cytryny, sok oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
-
Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek. Foremką wykrój ciasteczka.
-
Cytryniaki ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na około10-15 minut.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i ulica ciasteczkowa" wydawnictwa Jedność!
Komentarze
posiekaj mąkę stolnicą xD Dobra rada na kruche i cytrynowe ciasto Xdd brak składników naturalnych...;] u mnie w sklepie nie ma takich rzeczy ;] niestety czasy poniemiecki wrocily do mego miastaa xD Łach ;] A tak wracając do ciasta to pyszne jest ;] A tamto powyżej to nasz odpał ;] jak zawsze zresztą xD
dodany: 2010-11-30 17:07:22, przez: mrwb
czy one są kwaśne??
dodany: 2010-11-20 23:36:45, przez: Gośka
strasznie lubie cytryniaki
dodany: 2010-11-20 19:23:14, przez: Kamila