Przygotuj:
-
kilkanaście podłużnych biszkoptów,
-
tabliczkę czekolady mlecznej,
-
dwie łyżki kremówki,
-
łyżkę mleka,
-
garść czekoladowych kulek,
-
wodę
-
oraz garnuszek, miseczkę (takiej wielkości, aby można ją było położyć na garnuszku), łyżkę.
-
Wlej do garnuszka wodę i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i połóż na garnku miseczkę. Wrzuć do niej połamaną czekoladę. Gdy zacznie się rozpuszczać, delikatnie ją zamieszaj.
-
Do rozpuszczonej czekolady wlej łyżkę mleka oraz dwie łyżki kremówki i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
-
Zanurzaj w czekoladzie do połowy kolejne biszkopty.
-
Za pomocą odrobiny czekolady przyklej do każdego biszkopta dwie czekoladowe kulki. To będą oczy dżdżownic.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i Fabryka Czekolady" wydawnictwa Jedność!