Warszawa

Czekoladowe dżdżownice, czyli biszkopty z czekoladą

Czekoladowe dżdżownice, czyli biszkopty z czekoladą

Przygotuj:

 

  • kilkanaście podłużnych biszkoptów,
  • tabliczkę czekolady mlecznej,
  • dwie łyżki kremówki,
  • łyżkę mleka,
  • garść czekoladowych kulek,
  • wodę
  • oraz garnuszek, miseczkę (takiej wielkości, aby można ją było położyć na garnuszku), łyżkę.

 

 

 

  1. Wlej do garnuszka wodę i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i połóż na garnku miseczkę. Wrzuć do niej połamaną czekoladę. Gdy zacznie się rozpuszczać, delikatnie ją zamieszaj.
  2. Do rozpuszczonej czekolady wlej łyżkę mleka oraz dwie łyżki kremówki i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
  3. Zanurzaj w czekoladzie do połowy kolejne biszkopty.
  4. Za pomocą odrobiny czekolady przyklej do każdego biszkopta dwie czekoladowe kulki. To będą oczy dżdżownic.

 

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i Fabryka Czekolady" wydawnictwa Jedność!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć