Przygotuj:
-
dwa kubki mąki,
-
kubek cukru pudru,
-
pół kubka oliwy,
-
sześć jajek,
-
czubatą łyżkę naturalnej maślanki,
-
dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
-
szczyptę soli,
-
dwie garście poziomek
-
oraz mikser, kubek, łyżeczkę, garnek, łyżkę, okrągłą blaszkę do pieczenia, sitko do przesiewania mąki, nóż, filiżankę, folię aluminiową
-
Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą. Białka powinny spłynąć do misy miksera, a żółtka powędrować do filiżanki.
-
Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij je na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i miksuj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj do niej żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt. Wymieszaj całą zawartość misy i przełóż ją na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
-
Rozsyp na cieście poziomki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 40 minut.
-
Upieczone ciasto pokrój na kostki.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" wydawnictwa Jedność!