Składniki:
Wykonanie:
Do przesianej na stolnicę mąki dodać dobrze schłodzoną margarynę i przy pomocy dużego noża posiekać ją dokładnie z mąką. Ciasto osolić i skropić przewidzianą ilością wody, a następnie wymieszać nożem,a rękami ciasto tylko zlepić. Włożyć ciasto do foliowego woreczka i co najmniej na godzinę odłożyć do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na cienki placek, wykrawać szklanką lub foremką krążki. Jabłka obrać, pokrajać w ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Położyć ósemki jabłek na ciasto i złożyć je, formując na kształt pierożka. Ułożyć tak przygotowane pierożki na blachach oprószonych mąką, stawić do pieczenia do mocno nagrzanego piekarnika. Gorące pierożki po upieczeniu udekorować według uznania.
Ciekawostka: Nazwa pierożki jabłkowe obłoczki pochodzi od ich nieregularnego kształtu przypominającego chmurki. Są kruchutkie, a jabłuszka przyjemnie rozpływają się w ustach.