Warszawa

Tarta "Owocowy obrazek"

Tarta "Owocowy obrazek"

Składniki:

 

  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki maki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • Owoce do dekoracji (mirabelki, porzeczki, brzoskwinie, borówki amerykańskie, banany i kiwi)


Przygotowanie:


Zimne masło posiekaj szybko ostrym nożem, dodaj żółtka oraz Cukier. Wsyp mąkę przesianą szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.


Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony budyń, ugotuj gęsty krem, odstaw do lekkiego schłodzenia.
Owoce  przebierz, opłucz , jeśli trzeba obierz ze skórki i pokrój na kawałki.


Dużą formę na tarte wylep ciastem, spód nakryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z formy i przestudź, napełnij kremem budyniowym. Na nim ułóż przygotowane wcześniej owoce.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć