Warszawa

Francuski tort owocowy

Francuski tort owocowy

Składniki:

 

  • 50 dag ciasta francuskiego, białko
  • 4 łyżki cukru
  • 40 dag owoców sezonowych
  • 1 opakowanie galaretki
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 250 ml soku z porzeczki
  • Płatki migdałowe
  • 500 ml kremówki 36%
  • Cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

  1. Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm, płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut).
  2. Owoce oczyść. 30 dag pokrój na kawałki. Galaretkę rozpuść w soku porzeczkowym, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj. 4 łyżki galaretki odłóż, do reszty wmieszaj pokrojone owoce. Odstaw do lekkiego stężenia.
  3. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu i wmieszaj do bitej śmietany.
  4. Na dwóch upieczonych spodach rozsmaruj masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Połóż je jeden na drugim, przykryj trzecim płatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę bitej śmietany. Tort udekoruj pozostałymi owocami i galaretką.

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć