Warszawa

Porzeczkowe muffiny

Porzeczkowe muffiny

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko, sól
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka porzeczek
  • 1/3 szklanki agrestu
  • 300 ml kremówki 30%
  • Listki mięty do dekoracji

 

Przygotowanie:

W jednej misce połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego oraz szczyptę soli, wymieszaj. Do osobnego naczynia wbij jajko, rozkłóć je. Wlej mleko oraz olej, zmiksuj. Na koniec płynne składniki wlej do miski z sypkimi składnikami. Połącz za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Owoce  opłucz starannie pod bieżąca wodą. Pozostaw na sicie do odcieknięcia. Kilka odłóż do dekoracji , resztę wrzuć do ciasta na muffiny, delikatnie przemieszaj. Formy na muffiny napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru, dodaj cukier waniliowy. Masę przełóż do rękawa cukierniczego, wyciskaj na muffiny. Ozdób owocami i listkami mięty.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć