Warszawa

Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Składniki:

 

  • 25 g drożdży
  • 75 g masła
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru (1/2 szkl.)
  • szczypta soli
  • 2 jajka całe
  • ok. 3 szkl. mąki (i ok 1 szkl. mąki do podsypywania tak, aby ciasto się nie kleiło do rąk)


ROZCZYN

 

  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki

20-30 min odczekać aż rozczyn urośnie, później do niego dodać resztę składników

 

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • Cynamon


Do posmarowania bułek 1 rozmącone jajko.

 

Wykonanie:

 

Do dużej miski rozkruszamy drożdże. W małym rondelku roztapiamy masło. Dolewamy mleko tak, aby mieszanina była "ciepła na palec". Wlewamy ją do drożdży, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy odrobinę cukru i mąki. Zostawiamy zawartość miski na ok. 5 minut, aby drożdże ruszyły. Następnie wsypujemy sól, resztę cukru, i mąki. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękki i gładkie (ma odchodzić od miski i ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Podrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy w prostokąt dość cienko. Zabieramy się za nadzienie. Miękkie masło, cynamon i cukier mieszamy az powstanie krem. Następnie nakładamy nadzienie i smarujemy na cieście . Zwijamy w rulon. Kroimy go następnie na ok. 1,5 cm plastry. Układamy je na przygotowanej wcześniej blaszce i papierze. Smarujemy wierzch jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 220C. Piec 180C. Bułeczki wkładamy na środkowy poziom i pieczemy ok. 8-10 minut.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć