Składniki:
ROZCZYN
20-30 min odczekać aż rozczyn urośnie, później do niego dodać resztę składników
Nadzienie:
Do posmarowania bułek 1 rozmącone jajko.
Wykonanie:
Do dużej miski rozkruszamy drożdże. W małym rondelku roztapiamy masło. Dolewamy mleko tak, aby mieszanina była "ciepła na palec". Wlewamy ją do drożdży, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy odrobinę cukru i mąki. Zostawiamy zawartość miski na ok. 5 minut, aby drożdże ruszyły. Następnie wsypujemy sól, resztę cukru, i mąki. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękki i gładkie (ma odchodzić od miski i ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Podrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy w prostokąt dość cienko. Zabieramy się za nadzienie. Miękkie masło, cynamon i cukier mieszamy az powstanie krem. Następnie nakładamy nadzienie i smarujemy na cieście . Zwijamy w rulon. Kroimy go następnie na ok. 1,5 cm plastry. Układamy je na przygotowanej wcześniej blaszce i papierze. Smarujemy wierzch jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 220C. Piec 180C. Bułeczki wkładamy na środkowy poziom i pieczemy ok. 8-10 minut.