Warszawa

Makaron carbonara

Makaron carbonara

Składniki:

 

  • porcja makaronu duże rurki
  • 2 żółtka
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 30 dag boczku (pokrojony w kosteczkę)
  • tarty żółty ser
  • 1 cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

Makaron rurki gotujemy oddzielnie przez 7-10 minut. Boczek podsmażamy na łyżce oleju, aby ładnie się przyrumienił. Następnie zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczyku, który pozostanie na dnie, podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.

 

Śmietanę, jaja i większość sera oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce. Na patelnię, do zeszklonej cebulki, wraca boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Danie wykładamy na talerz i posypujemy resztą żółtego sera.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć