Warszawa

Hummus z grecką nutą

a

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.

 

My proponujemy wersję grecką!

 

Składniki:

  • 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek wody

 

Do podania:

  • oregano, oliwki pokrojone w krążki

 


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokroj na małe kawałki.
  2. Paprykę dokładnie umyj, wydrąż i pokroj w dużą kostkę.
  3. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę.
  4. Hummus przełoż do miseczki i posyp oregano. Najlepiej smakuje z krążkami oliwek.

 


 

Przepis pochodzi z ksiązki Hummusy i pasty

 

 

 

a

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)