Przepis na 2 porcje
Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. W zamrażarce zawsze czeka zapas mrożonych owoców, więc kiedy mam ochotę na slushy, shake lub smoothie, jestem gotowa. Jeśli nie mamy przygotowanych wcześniej mrożonek, możemy użyć świeżego ananasa – co prawda slushy będzie znacznie mniej zmrożone, alerównie słodkie!
Składniki:
-
1 szklanki śmietanki kokosowej (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
-
1 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 1 pomarańczy)
-
1 szklanki poszatkowanych liści mięty i dodatkowo gałązka mięty do dekoracji
-
1 szklanka mrożonych kawałków ananasa
-
1 szklanka kostek lodu
Przygotowanie:
-
Schładzamy przez noc puszkę mleka kokosowego, nie poruszając jej, tak by śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Ostrożnie otwieramy puszkę i łyżką zbieramy śmietankę (pozostałą wodę kokosową zachowujemy na inną okazję).
-
Wyciskamy sok pomarańczowy do szklanej miarki. Wrzucamy poszatkowane liście mięty, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
-
Podczas gdy sok naciąga miętowym aromatem, wkładamy do miksera kawałki ananasa, wlewamy śmietankę kokosową, wrzucamy kostki lodu i miksujemy na wysokich obrotach, aż płyn się spieni i dokładnie zmiesza. Odcedzamy liście mięty od soku pomarańczowego, wlewamy sok do miksera i znów miksujemy do połączenia się składników.
-
Wlewamy do dwóch oszronionych szklanek i ozdabiamy gałązkami mięty.
Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów