Przepis na 6 porcji
W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. To przepis na łatwy do zrobienia letni rarytas. Jeśli serwujemy deser dorosłym, można dodać odrobinę tequili, żeby przypominał mrożoną margaritę.
Składniki:
-
2 szklanki arbuza oczyszczonego z pestek i pokrojonego
-
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (z 1 limonki)
-
1 łyżeczka otartej skórki z limonki (z 1 limonki)
Przygotowanie:
-
Do miksera wkładamy miąższ arbuza, wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, dokładnie miksujemy. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, przecedzamy masę przez gęste sitko do miski, resztki wyrzucamy. Osobiście wolę nie przecedzać.
-
Za pomocą lejka lub pompki napełniamy woreczki.
Zamykamy i mrozimy 3–4 godziny.
Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów