Te śliczne różowe lody smakują jak pełen aromatu kawałek truskawkowego sernika.
Przepis na około 1 litr
Podstawą tego przepisu jest wegański serek śmietankowy oraz pokruszone sucharki grahamowe i truskawki, które delikatnie gotujemy na wolnym ogniu, aby wzmocnić ich naturalną słodycz. Te śliczne różowe lody smakują jak pełen aromatu kawałek truskawkowego sernika. Jeśli wolimy użyć serka z mleka, zrezygnujmy z skrobi arrarutowej, ponieważ ta nie łączy się dobrze z produktami mlecznymi.
Składniki:
-
2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego (z jednej 400-gramowej puszki)
-
1 łyżka skrobi arrarutowej
-
2 szklanki truskawek obranych i pokrojonych
-
1 łyżka oleju kokosowego
-
1 łyżeczki soli
-
1 szklanki syropu klonowego
-
1/3 wegańskiego serka śmietankowego zmiękczonego
-
1 szklanka śmietanki z orzechów nerkowca (s. 27)
-
1 szklanki pokruszonych
-
krakersów grahamowych domowych (s. 157) lub kupionych
Przygotowanie:
-
Wlewamy 2 łyżki mleka kokosowego do małej miseczki, dodajemy skrobię arrarutową i mieszamy, aż się rozpuści.
-
Do średniej wielkości rondelka wkładamy truskawki, dodajemy olej kokosowy, sól i syrop klonowy. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, mieszając delikatnie, aż truskawki zaczną się rozpadać i puszczać sok. Zdejmujemy z ognia i dodajemy papkę arrarutową oraz pozostałe mleko kokosowe. Mieszamy, aż składniki się połączą.
-
Do miksera wlewamy masę truskawkową, dodajemy wegański serek śmietankowy, śmietankę z orzechów i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy masę do miski, przykrywamy i dobrze schładzamy w lodówce kilka godzin.
-
Dodajemy pokruszone krakersy grahamowe do lodowej bazy i mrozimy w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy lody są jeszcze miękkie, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.
Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów