W domu z dzieckiem » Przepisy » Lody Czarny Las z wiśniami

Lody Czarny Las z wiśniami

Przepis na 10 lodów

 

Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni. Doskonałość tych smaków mogą zrujnować warstwy bitej śmietany i zbyt słodkich, jaskrawo barwionych wiśni maraschino, które najczęściej kojarzą się z kupnymi ciastami typu Czarny Las. Ale jeśli pozostaniemy wierni podstawowym smakom i użyjemy najwyższej jakości składników, zwłaszcza ciemnych słodkich wiśni zagotowanych w aromatycznym kompocie, otrzymamy wspaniałe, kremowe lody – czystą rozkosz i prawdziwą rozpustę.

 


Składniki:

  • 400-gramowa puszka pełnego mleka kokosowego
  • ¹/³ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • ½ szklanki i 2 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
  • 1 łyżka czystego ekstraktu wanilii
  • 2 szklanki ciemnych słodkich wiśni drylowanych i pokrojonych
  • 1 łyżka wody

 

Przygotowanie:

  1. Masa czekoladowa: do małego rondelka wlewamy połowę mleka kokosowego, dodajemy kakao i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
  2. Masa waniliowa: do małego rondelka wlewamy pozostałe mleko kokosowe z wanilią i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
  3. Wiśnie: do rondelka wkładamy wiśnie, dodajemy wodę i pozostałe 2 łyżki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie mieszając, gotujemy 3–5 minut, aż wiśnie zmiękną i zaczną puszczać sok. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
  4. Napełniamy foremki w następującej kolejności: wiśnie, masa waniliowa, masa czekoladowa. Po napełnieniu foremek delikatnie mieszamy masy patyczkiem do szaszłyków, ale uważamy, żeby ich całkowicie nie wymieszać. Jeśli chcemy otrzymać paski (jak na zdjęciu), zamrażamy każdą warstwę osobno przez 30 minut. Wsuwamy patyczki i mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 


Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Jagodowe smoothie więcej » x
Zobacz » Przepisy
Jagodowe smoothie

Jagodowe smoothie

Po smacznym i pełnowartościowym posiłku przychodzi czas na zdrowy i orzeźwiający deser. Wykorzystaj jagody oraz jeżyny i przygotuj smoothie, które zapewni Twojej rodzinie zastrzyk witamin i mikroelementów, którego potrzebują. więcej »
Brokułowy Quiche

Brokułowy Quiche

Dla smakoszów kuchni francuskiej przygotuj brokułowy quiche. Zapewni Twojej rodzinie witaminy i mikroelementy zawarte w brokułach. #Jedzjakmistrz więcej »
Łosoś pieczony z ziemniakami

Łosoś pieczony z ziemniakami

W letnie dni postaw na coś co doda dzieciom energii do całodniowych przygód! #Jedzjakmistrz! więcej »
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Nowinki

Słonik w składzie porcelany

Słonik w składzie porcelany

Dla ilu z Was gotowanie jest pasją? Chwilą wytchnienia po ciężkim dniu pracy, przyjemnością, czasem, który można spędzić z ukochaną...  
Dobre tłuszcze w diecie

Dobre tłuszcze w diecie

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju . Jest ważnym źródłem energii , pomaga we wchłanianiu się witamin takich jak A,D,E,K...  

Temat na czasie

Bezpieczna i komfortowa podróż autem - to możliwe!

Bezpieczna i komfortowa podróż autem - to możliwe!

Podróżując ze swoją rodziną, zawsze mamy na uwadze przede wszystkim jej wygodę i bezpieczeństwo  

W domu z dzieckiem

Aktywne dziecko1 Gry Nasza Księgarnia1 Niezapominajka1 Domowa Akademia1 Pierwsze Książeczki1 Książki dla dzieci1

Sonda – Czas Dzieci

Czego powinno być więcej na portalu ?
Rozrywki dla dzieci on line
Rozrywki dla rodziców on line
Konkursów z nagrodami dla dzieci
Konkursów z nagrodami dla mam
Konkursów z nagrodami dla tatusiów
Inspiracji plastycznych dla dzieci
Żadne z powyższych mnie nie interesują. Szukam tu informacji nie rozrywki.


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018