Warszawa

Kremowe lody z orzechów nerkowca w czekoladowej skorupce

Przepis na 6 porcji lodów


Ukłon w stronę tradycyjnych oblewanych czekoladą lodowych batoników, tym razem jednak z nadzieniem ze śmietanki z nerkowców. Daktyle, masło kokosowe i ekstrakt wanilii dodają ciepła i słodyczy kremowemu wypełnieniu, a czekolada zmieszana z olejem kokosowym tworzy chrupiącą skorupkę. Najczęściej otaczam je w prażonych, pokrojonych orzeszkach pecan, ale można też użyć drobno posiekanych ziaren kakaowych, prażonych wiórków lub płatków kokosowych lub prażonych, solonych pistacji. Można nawet posypać odrobiną gruboziarnistej soli morskiej.

 

 

Składniki:

 

  • 11 szklanki śmietanki z orzechów nerkowca
  • 4 daktyle Medjool bez pestek
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
  • 1 szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanki prażonych orzechów pecan drobno posiekanych

 

Przygotowanie:

  1. Do miksera wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, dodajemy daktyle, wanilię i masło kokosowe i miksujemy, aż masa zrobi się gładka. Wlewamy ją do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
  2. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy ciemną czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  3. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia. Wyciągamy foremki z lodami z zamrażarki, polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody z foremek. Układamy je na pergaminie. Przynosimy miskę z czekoladą i prażone orzeszki.
  4. Obtaczamy każdego loda w czekoladzie, tak żeby powstała gruba warstwa. Masa czekoladowa stwardnieje po zetknięciu z zimnym lodem. Zanurzamy lody w czekoladzie kilka razy, aby całkowicie je pokryć. Na koniec jeszcze raz zanurzamy w czekoladzie czubek loda, a potem szybko obtaczamy go w orzeszkach. Układamy na pergaminie. Identycznie postępujemy z każdym lodem.

 

Przed podaniem wkładamy blachę do zamrażarki na 5–10 minut, aby czekolada stwardniała. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć