Warszawa

Wielkanocny mazurek

Wielkanocny mazurek

Skladniki:

  • 1 kostka masła
  • 50 dkg mąki
  • 12 dkg cukru
  • 12 dkg płatków migdałów
  • 5 ugotowanych żółtek
  • skórka i wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • marmolada (najlepiej różana)
  • szczypta soli


Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru.

 

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać mąkę, z masłem i cukrem. Dodać 5 żółtek przetartych przez małe sitko. Następnie na drobnej tarce zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Dodać do ciasta. Odrobinę posolić.
  2. Ciasto należy szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  3. Następnie ciasto należy przekroić na 2 połówki - dodatkowo kawałeczek ciasta odkładamy na bok do dekoracji brzegów. Smarujemy 2 prostokątne (lub kwadratowe) blachy tłuszczem - margaryną lub masłem. Obie połówki ciasta wykładamy na blachy, przy czym jedną dekorujemy brzegi odłożonym wcześniej kawałkiem ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15-25 minut - od gustu smakosza zależy czy ciasto ma być bardziej lub mniej zarumienione.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Na jednym cieście rozsmarowujemy marmoladę i przykrywamy ją drugą warstwą ciasta z udekorowanymi brzegami. Następnie robimy lukier. Do wyciśniętego z połowy cytryny soku dodajemy cukier puder i dobrze mieszamy. Lukier wylewamy na ciasto i dekorujemy na brzegach np. wiórkami kokosowymi (bądź płatkami migdałowymi) zanim lukier zastygnie. Wierzch możemy ozdobić różnymi dodatkami według uznania smakosza, np. rodzynkami, wiórkami kolorowymi smakowymi, żurawiną, całymi migdałami itp.
 

Komentarze

pięknie to zrobili cudo

dodany: 2013-03-24 08:28:58, przez: Magdalena

elka a kiedy dodać???

dodany: 2012-04-05 20:39:27, przez: anetka-netka-nutka

Podobno jesli do mazurka doda się trochę naparu z herbaty dilmah migdałowej bedzie wówczas jeszcze lepszy. Uwielbiam migdałowy aromat w ciastach:)

dodany: 2011-04-19 12:42:33, przez: elka

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć