Warszawa

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

Składniki:

 

Na sałatkę:

  • 350 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • 250 g brokułów
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

 

Sos do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz

 

Cytrynowe skorupki:

  • 5 dużych cytryn

 

Przygotowanie:

 

  1. Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
  2. Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa : papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
  3. Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę,czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  4. Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus.
  5. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamystarannie.
  6. Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożycwycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę cytryny. Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę.

 

Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce).

Smacznego!
 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć