Składniki:
Na sałatkę:
-
350 g kaszy kuskus
-
1 szklanka warzywnego bulionu
-
1 duża cukinia
-
1/2 małego bakłażana
-
250 g brokułów
-
1/4 papryki czerwonej
-
1 mała marchew
-
1 mała pietruszka
-
mała biała cebula
-
1 ząbek czosnku
-
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
-
sól
-
pieprz
Sos do sałatki:
-
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
-
2 łyżki soku z cytryny
-
3 łyżki posiekanej kolendry
-
sól
-
pieprz
Cytrynowe skorupki:
Przygotowanie:
-
Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
-
Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa : papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
-
Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę,czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
-
Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus.
-
Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamystarannie.
-
Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożycwycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę cytryny. Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę.
Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce).
Smacznego!