Warszawa

Mazurek pomarańczowy z kandyzowanymi pomarańczami

Mazurek pomarańczowy z kandyzowanymi pomarańczami

Kruche ciasto:

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

 

Masa pomarańczowa:

Składniki:

  • 5 pomarańczy (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)

Ponadto:

  • 100 g masy marcepanowej

 

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Z 2 pomarańczy i cytryny otrzeć skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki). Usunąć pestki. Obrane cytrusy zmiksować blenderem (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).
  2. Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 60 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje. Pod koniec gotowania wsypać galaretkę cytrynową.
  3. Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

 

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki.
  2. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru.
  3. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki.
  4. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop.
  5. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć