Warszawa

Pasztet Kurka

Pasztet Kurka

Co potrzebujemy:

 

Składniki:

  • pół kilograma wątróbki,
  • pół cebuli
  • pół marchewki
  • pół korzenia pietruszki
  • masło śmietankowe 200 gram
  • śmietana 18 % 70 gram
  • jajko
  • sół, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

 

Do ozdoby pasztetu-kurki:

  • oliwki
  • marchewka
  • majonez


Przygotowanie:

 

  1. Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach   2 -3 centymetrów.
  2. Na rozgrzaną na patelnię  wlewamy oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając.
  3. Dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie.
  4. Jajko mieszamy z resztą śmietany, wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut.
  5. Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
  6. Do pasztetu można też dodać orzeszki fistaszki i dobrze wymieszać razem.
  7. Pasztet wykładamy do formy kształcie kury, zajączka czy baranka, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  8. Ozdabiamy marchewką, oliwkami, pietruszką, majonezem.


To potrawa na którą czeka cała rodzina, a szczególnie maluchy.
 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć