Warszawa

Zupa świąteczna Pani Marii

Zupa świąteczna Pani Marii

Co potrzebujemy:

 

Składniki dla 10 osób:

  • 2 l serwatki
  • 150 g świątecznej wędzonej szynki
  • 100 g gotowanego boczku
  • 150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy
  • mały kawałek chrzanu
  • 5 ugotowanych żółtek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • sól,
  • pieprz czarny mielony Prymat
  • Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek
  • Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

Przyrządzanie:

  1. Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę, chrzan obrać.
  2. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać kawałek chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.
  3. Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając.
  4. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.
  5. Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.


Rada pani Marii: im więcej produktów ze święconego koszyczka dodamy do zupy, tym będzie smaczniejsza.

 

Przepis pochodzi ze strony www.Prymat.pl

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć