Warszawa

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli ,,biszkopty z Prato''.

 

Składniki

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ szklanki nieobranych migdałów (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posmarowania:
  • jedno roztrzepane jajko


Wykonanie:


Nieobrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały. Odstaw. do przestudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka trochę mąki. Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.


Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut.

Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi). Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).


Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. 

1/3
1/3
2/3
2/3
3/3
3/3

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć