Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym
Na 5 kanapek
Przygotowanie: 15 min
Składniki:
5 dużych kromek wiejskiego chleba
50 g orzechów laskowych
50 g masła
1 słoik gorzkiej marmolady pomarańczowej
1 słoik masła pralinkowego
kilka ziarenek soli morskiej (opcjonalnie)
kandyzowana skórka pomarańczowa
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Laskowe orzechy praż w piekarniku przez 10 minut w 150°C (termostat 5). Ostudź je, a potem lekko rozgnieć. Wstaw na chwilę do piekarnika z włączoną funkcją grill, by się jeszcze zarumieniły.
Rozpuść masło w mikrofalówce. Twarde masło pralinkowe możesz natomiast zmiękczyć w kąpieli wodnej.
Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki chleba stopionym masłem. Połóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill na kilka minut, by się zarumieniły.
Wyjmij blachę z piekarnika i szybko posmaruj kromki warstwą marmolady pomarańczowej. Zanurz widelec w słoiku z masłem pralinkowym i posmaruj delikatnie kanapki. Posyp kilkoma ziarenkami soli, dodaj rozdrobnione prażone orzechy laskowe i skórkę pomarańczową. Obierz pomarańczę małym nożem, rozdziel na części. Połóż je na kanapce i zajadaj.
Aby było jeszcze smaczniej, możesz posypać kanapkę wiórkami czekolady. Latem zamień pomarańczę na świeże truskawki, a marmoladę pomarańczową na dżem z czerwonych owoców.