Warszawa

Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

Pyszne i pożywne ciasteczka, ktore przechowywane w blaszanej puszce ciasteczkowej lub w słojach zachwują świeżość kilka tygodni.

 

Składniki:

  • 60dag mąki krupczatki
  • 1i 3/5 kostki masła ( 40dag)
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • Szklanka rozdrobnionych ale nie mielonych orzechów


Wykonanie:
Mąkę siekamy z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem (najlepiej w malakserze)
Dodajemy cukier puder, sól żółtka, składniki łączymy, wyjmujemy z malaksera i czubkami palców wyrabiamy ciasto. Gdy będzie się kruszyć, dodajemy 1-2 łyżek gęstej śmietany. Całość owijamy w folię wkładamy na godzinę do lodówki.
Wychłodzone ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy nie grubiej niż 0,5 cm, posypujemy orzechami, które lekko wciskamy wałkiem. I kroimy radełkiem zgrabne ciastka. Układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni) pieczemy 15-20 min. Zrumienione zsuwamy na stolnice. W blaszanym pudle można przechowywać

 

Komentarze

fajny przepis ;D

dodany: 2011-03-26 12:51:28, przez: lalalala

jak je zrobić

dodany: 2010-12-11 18:04:15, przez: ldewaodfo

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć