Tego lata ulubioną zupą mojej córeczki Malwinki została zupa wiśniowa, oczywiście z wiśni zbieranych samodzielnie przez córeczkę w sadzie Dziadka. Ota nasz przepis na nią:
Wiśnie wydrylować. Zalać 2 litrami gorącej wody. Dodać goździki i cynamon. Gotować 15 min. Zmiksować. Dodać cukier. Kisiel przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy. Zagotować. Wystudzić. Podawać z grzybkami ptysiowymi.
Przepis na grzybki ptysiowe:
Z żółtka, śmietany, masła, proszku i mąki zagnieść ciasto. Mąki wchodzi tu niewiele - tyle żeby ciasto miało taką konsystencję, by bez wysiłku lepić z niego grzybki. Trzeba zacząć od szklanki mąki, a potem jak będzie trzeba dosypywać w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Potem lepić grzybki wielkości serdecznego palca. Układać paluszki na blasze, na pergaminie, posmarować je białkiem i posypać cukrem. Wstawić blachę do dobrze nagrzanego piekarnika i piec do momentu zezłocenia.
Życzymy wszystkim smacznego.
Komentarze
Jeszcze nie próbowałem jej zrobić, ale przepis bardzo pomysłowy i wyobrażam sobie jej pyszny smak, zwłaszcza w lecie - mniam, mniam palce lizać !!!
dodany: 2010-02-18 04:18:15, przez: Mr. George