Warszawa

Chrupiące ciasteczka śliwkowe

Chrupiące ciasteczka śliwkowe

Propozycja idealna dla wszystkich łasuchów dbających o linię.

 

Czy wiecie, że śliwki zawierają bardzo dużo zdrowych składników, potrzebnych do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu? Wśród nich witaminę B i H, które wspomagają odbudowę krwi i pozytywnie wpływają na przemianę materii, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Są również bogate w witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem. W śliwkach znajdziemy też wiele minerałów - potas, fosfor, żelazo, magnez, czy wapń.

 

 

Składniki:

  • płatki owsiane
  • mąka
  • cukier trzcinowy
  • pokrojone orzechy włoskie i laskowe
  • masło
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • cynamon, wanilia
  • suszone śliwki i według smaku słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, mak, kokos
     

(możesz kupić je osobno lub zamówić gotową mieszankę „Dzień śliwki”)

 

 

Przygotowanie:
Do kubka o pojemności ok. 230 ml wsypujemy płatki (1/3 objętości), dodajemy mąkę i dosypujemy cukier (wg smaku), nasiona i pestki (jeżeli masz już skomponowaną mieszankę Mixit, to wsyp od razu do poziomu 2/3 kubeczka, a resztę zasyp mąką).

W mniejszym garnku rozpuść ok. 40 g masła z łyżką miodu. Pół łyżki sody oczyszczonej wymieszaj z gorącą wodą i mieszając wlej wszystko do garnka.

Następnie wymieszaj zawartość kubka z mieszanką musli i mąki z masłowo-miodową papką.

Piekarnik rozgrzej do 150°C. Połóż papier do pieczenia na blachę i z powstałej masy zrób małe placuszki. Zachowaj odstępy między nimi, ponieważ ciastka powiększą się pod wpływem temperatury! Z w/w składników da się zrobić 6 ciastek, które w sam raz wejdą na jedna blachę.

Po 15-20 minutach, kiedy ciastka nabiorą już złocistego koloru, wyciągnij blachę z pieca. Zostaw ciastka żeby ostygły, a potem możesz już je śmiało zjeść lub podzielić się smakołykiem z kimś bliskim.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć