Warszawa

Muffinki z ziołami

Muffinki z ziołami

Składniki:

  • gałązki rozmarynu (niekoniecznie)
  • gałązki tymianku (j.w.)
  • 35 dag pomidorków koktailowych
  • 7 dag parmezanu
  • cienkie plasterki szynki
  • 80 ml oliwy
  • 25 dag chudego twarogu
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do nasmarowania foremek
  • sól, pieprz, ewentualne innne zioła

 

Przygotowanie:

Zioła drobno posiekać, parmezan zetrzeć, pomidorki przekroić

Twaróg wymieszać z olową, mlekiem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.

Wymieszać z masą twarogową, ziołami, parmezanem.

Foremki do muffinek (lub do babeczek) starannie wysmarować tłusczem lub wyłożyć papierowymi foremkami.

Do foremek nakładamy do połowy masę, na masę układamy przekrojone pomidorki, paski szynki, wypełniamy resztą ciasta.

 

Pieczemy 25 minut w temp. 200 stopni.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)