Warszawa

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Składniki:

 

  • biszkopt
  • jaja - 4 szt
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy
  • mąka 1 szkl
  • proszek do piecz - 1 łyżeczka

 

Dodatkowo:

 

 

  • truskawki duże i słodkie 25 dag
  • serki waniliowe 2 szt po 200 g
  • galaretka cytrynowa
  • sok z cytryny do nasączenia ciasta
  • polewa czekoladowa
  • kolorowe wiórki kokosowe

 

Przygotowanie:

 

Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając.
Dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mąkę,
delikatnie i szybko ubić.

 

Biszkopt przełożyć do małej tortownicy, piec 30 minut.
Po ostudzeniu przekroić na połowę. Wcześniej rozpuścić galaretkę cytrynową.
Dobrze ostudzoną zmiksować z serkiem waniliowym lub naturalnym.
Truskawki ułożyć na nasączonym biszkopcie. Zalać tężejącym serkiem, przykryć drugą częścią nasączonego biszkoptu.

 

Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc. Na końcu zrobić polewę czekoladową i polać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi lub inną posypką.

 

mama Ewa

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć