Warszawa

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Potrzebne będą:

 

  • 300 g mąki pszenna 
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • konfitura
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Do miski przesiewamy mąkę z cukrami i solą. Do przesianej mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Dodajemy jajka, żółtka, masło, śmietanę i spirytus. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy na pół godziny. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła (trzech wielkości). Każde z nich nacinamy na brzegach. Sklejamy ze sobą koła trzech wielkości. Smażymy na rozgrzanym oleju.

 

Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy konfiturą.

 

 

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć