Warszawa

Migdałowa tarta z gruszkami

Migdałowa tarta z gruszkami

Składniki:

 Spód: 

  • 180 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 125 g masła

 

Masa migdałowa:

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 125 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki
  • 5 gruszek

 

Wykonanie:

Spód: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przygotowanym ciastem wykładamy foremkę do tarty.

Masa: masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajko i ubijamy. Następnie wsypujemy migdały, mąkę i mieszamy.

Masę wlewamy na spód i układamy na niej pokrojone w plastry gruszki. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć