Warszawa

Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

Składniki:

 

  • 2 ¼ kubka mąki orkiszowej
  • 1 kubek Szpinaku Fit&Easy
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie ksylitolu, dzieci powyżej 3 roku)
  • 350 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • ulubione owoce sezonowe

 

Wykonanie:

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii, całość ponownie zmiksować do połączenia składników.

Dużą patelnię rozgrzać (przed smażeniem pierwszych placków można lekko wysmarować ją oliwą z oliwek) nakładać średniej wielkości porcje ciasta, smażyć na pierwszej stronie do momentu pojawienia się pękających pęcherzyków powietrza. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
Gotowe pancakes podawać z owocami sezonowymi, ewentualnie polane miodem
lub syropem klonowym.

 

Smacznego!

 

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć