Warszawa

Racuchy z fasolką

Racuchy z fasolką

Składniki:

  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 5 jajek
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól 

 

Wykonanie:

  1. Fasolkę przebrać, umyć, pokroić na dość krótkie kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 3–4 minuty.
  2. Odcedzić, ostudzić. 
  3. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać do piany, posypać mąką, delikatnie wymieszać.
  4. Dodać fasolkę, wymieszać.
  5. Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać niewielkie porcje masy, smażyć po 2 min z każdej strony. Osączyć na papierze kuchennym.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć