Warszawa

Rolada ze szpinakiem z nadzieniem z łososia wędzonego i serka

Rolada ze szpinakiem z nadzieniem z łososia wędzonego i serka

Idealny pomysł na przyjęcie. Wędzony łosoś w szpinakowej roladzie zasmakuje niejednemu łasuchowi.

 

Potrzebne będą:

  • 4 jajka
  • opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowe
  • 2 serki Almette ziołowe lub naturalne
  • około 140 dag łososia norweskiego wędzonego
  • 2 łyżki kaparów


Wykonanie:


Szpinak wyjąc z opakowania i podsmażyć na maśle, aż z niego wyparuje woda. Przełożyć do miski, przyprawić: solą, pieprzem i gałką, wymieszać i przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka jajek dodać do szpinaku chłodnego i wymieszać a białka dokładnie ubić, do momentu, aż będą sztywne. Dodać ubite białka do szpinaku i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą blaszkę do pizzy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjąc blaszkę z ciastem szpinakowym i przestudzić. Jak będzie chłodne rozsmarować na cieście serki Almette, pokroić i porozkładać równomiernie łososia wędzonego i kapary (jeśli ktoś nie lubi kaparów można ich nie dodawać). Ciasto szpinakowe zwijamy jak roladę (dość ciasno). Gdy jest zwinięta owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Jest to doskonała i elegancka przystawka, którą można podawać np. z sosem czosnkowym lub samodzielnie.

 

Smacznego!

mama Anna

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć