Składniki:
Składniki na mus:
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, sodę, jajka i wlewając porcjami zsiadłe mleko i jogurt – zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być bez grudek i gęste. Do ciasta dodajemy: obrane ze skórki i pokrojone na kawałki owoce (nie nadają się owoce, które mają dużo wody np. truskawki, arbuz itp.).
Gdy ciasto mamy gotowe, wówczas połowę porcji owoców na mus miksujemy a drugą połowę – kroimy na drobne kawałki – do posypki na upieczone racuszki.
Racuszki wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi – żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Następnie przekładamy racuszki na talerzyki, polewamy musem i posypujemy pokrojonymi owocami. Są bardzo smaczne – doskonałe na lato!
mama Anka