Bananowa przekąska
Składniki:
Do dekoracji:
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, trochę (około ½ łyżeczki) sody oczyszczonej, wbijamy jajka, dodajemy po trochu jogurt naturalny i wyrabiamy ciasto, np. łyżką drewnianą. Jeśli jest potrzeba, dodajemy trochę wody mineralnej gazowanej – gdy ciasto jest bardzo gęste. Ciasto musi być dość gęste, dużo bardziej niż na naleśniki. Do przygotowanego ciasta wkładamy banany – obrane ze skóry i przekrojone wzdłuż na pół. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem do dekoracji i kroimy nektarynki lub brzoskwinie na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej rzepakowy), na który wykładamy „wyłowione” widelcem z ciasta banany i smażymy na zloty kolor z obydwu stron. Usmażone w cieście banany wykładamy na wyłożony ręcznikami papierowymi talerz – aby je odsączyć z tłuszczu, przekładamy na talerz deserowy, polewamy bitą śmietaną i posypujemy pokrojonymi owocami. Deser jest wyśmienity!
mama Anka