Warszawa

Muffinki z wanilią i brzoskwiniami

Muffinki z wanilią i brzoskwiniami

Prosty przepis na pyszne muffinki. 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 cukry  waniliowe lub połowa laski wanilii (dużo lepsza i bardziej aromatyczna jest laska wanilii – z polowy laski wanilii wyciągamy ziarenka i kroimy w drobna kosteczkę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 duży jogurt naturalny (szklanka)
  • szklanka pokrojonych w drobną kosteczkę brzoskwini (w zależności od wielkości owoców około 2-5 owoców brzoskwini).
  • - trochę cukru pudru do posypania upieczonych muffinek.

 

Wykonanie:

Suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy lub pół laski wanilii, proszek do pieczenia i sodę – mieszamy w jednej misce. Mokre składniki: jogurt, jajka i olej w drugiej misce lub garnku. Dobrze wymieszane mokre składniki wlewamy do składników suchych, wsypujemy pokrojone owoce i mieszamy niezbyt starannie. Przygotowane ciasto wykładamy do przygotowanych wcześniej papilotek lub foremek na muf finki (25 lub 26 foremek), które ustawiamy na dużej blaszce do pizzy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 20 -25 minut. Można sprawdzić wykałaczką czy są upieczone. Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy muf finki i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

 

mama Anna

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć