Warszawa

Letni torcik śmietanowo-jagodowy

Letni torcik śmietanowo-jagodowy

Smakowity wakacyjny deser. Idealny na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie:

4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 4 łyżki cukru i ponownie – ubić na sztywno. Gdy piana jest ubita dodajemy 4 żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem (tylko dno) i posmarowaną tłuszczem (tylko dno tortownicy). Włożyć biszkopt do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze około 170 stopni na złoty kolor.


Składniki do masy śmietanowo – jagodowej:

  • 2 duże śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 litr świeżych jagód
  • 1 galaretka np. cytrynowa lub pomarańczowa.
     

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody przegotowanej – gorącej. Śmietanę ubijać z 2/3 szklanki cukru mikserem przez około 7 minut. Następnie dodać rozpuszczoną i tężejącą żelatynę i  ubijać jeszcze około 2 minut. Do masy śmietanowej dodać większą część wymytych i odsączonych z wody jagód i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na biszkopt i włożyć do lodówki. Gdy masa trochę stężeje wyłożyć na wierzch pozostałe wymyte jagody i zalać rozpuszczoną wcześniej galaretką lekko tężejącą. Galaretkę w sezonie letnim  rozpuszczamy z mniejszą niż sugerowaną na opakowaniu porcją przegotowanej wody. Torcik wkładamy do lodówki aż galaretka zastygnie. Smacznego!

 

mama Anna

 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć