Warszawa

Puchar waniliowy z kaszą manną z lodami czekoladowo-wiśniowymi z posypką pistacjową

Puchar waniliowy z kaszą manną z lodami czekoladowo-wiśniowymi z posypką pistacjową

Łatwy w przygotowaniu i smaczny deser  z lodami czekoladowo-wiśniowymi i posypką pistacjową.

 

Danie łatwe, wegetariańskie

Czas wykonania: 90 min
4 porcje

 

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g pistacji
  • 4 gałki lodów czekoladowo-wiśniowych


Przygotowanie:

  1. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę, cukier z wanilią oraz zwykły.
  2. Całość podgrzać, mieszając przez kilka minut, aż kasza zgęstnieje.
  3. Przelać kaszę do pucharków lodowych, ostudzić i wstawić do lodówki
  4. na 60 min.
  5. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pistacje obrać i posiekać.
  6. Pucharki wyjąć z lodówki. Nałożyć po gałce lodów, posypać czekoladą
  7. oraz pistacjami.

 

Przepis pochodzi z książki Kipi kasza
autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć