Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu
Czas przygotowania: 40 min
4 porcje
Składniki:
-
1 szklanka czarnej quinoa
-
1 pęczek zielonych szparagów
-
2 pomarańcze
-
2 łyżki oliwy
-
sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:
-
Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Ostudzić.
-
Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (obciąć ok. ? szparaga od dołu lub wygiąć szparaga, końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ? wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
-
Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
-
Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.
Przepis pochodzi z książki Kipi kasza
autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza