Warszawa

Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami

Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami

Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu
Czas przygotowania: 40 min
4 porcje


Składniki:

 

  • 1 szklanka czarnej quinoa
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, cukier, pieprz

 

Przygotowanie:

 

  1. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Ostudzić.
  2. Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (obciąć ok. ? szparaga od dołu lub wygiąć szparaga, końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ? wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
  3. Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
  4. Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.

 

Przepis pochodzi z książki Kipi kasza

autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć