Warszawa

Chutney malinowy

Chutney malinowy

Pyszny, lekki deser.

 

Składniki:

  • 500 g malin
  • 1 pomarańcza
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml białego octu winnego
  • 200 g cukru
  • 1 cebula
  • sól

 

Wykonanie:

Cebulę obieramy i  kroimy w kostkę.  Cebulę i maliny podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy maliny i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier,skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.

 

Przepisy z warsztato?w Wielkanocnych Fit & Easy z Janem Kuroniem

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć