Składniki:
MARYNATA:
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz. W misce mieszamy miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Doprawiamy solą, możemy użyć pieprzu, ale pamiętajmy, że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach formujemy z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach tworzymy „kieszeń”. Od grubszej strony wbijamy palec uważając, by nie przedziurawić mięsa. Umieszczamy stężały farsz w mięsie i zawiązujemy końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu mieszamy składniki marynaty, obtaczamy w nich polędwiczki. Naczynie foliujemy i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Co jakiś czas je przekładamy, tak, by mięso lepiej przeszło marynatą. Po marynowaniu polędwiczki obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 20 min. Serwujemy z chutneyem na rukoli z żurawiną.
Przepisy z warsztato?w Wielkanocnych Fit & Easy z Janem Kuroniem