Marka Wedel przychodzi z pomocą mniej doświadczonym cukiernikom i prezentuje prosty przepis na babkę drożdżową, która z pewnością zachwyci wszystkich gości!
Składniki:
Ciasto:
Polewa z białej czekolady:
Masło do wysmarowania formy.
Ilość porcji: 8-10 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Czas oczekiwania: 50 minut
Przygotowanie:
Krok 1:Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2: Dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostała część mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15 – 20 minut, aby lekko wyrosło.
Krok 3: Dodać połamane czekolady E.Wedel i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15 – 20 minut w ciepłym miejscu.
Krok 4: Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni. Resztę czekolady E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.
Smacznego!
Tradycyjna, świąteczna babka nie tylko doskonale smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na stole wielkanocnym, a jej upieczenie jest dziecinnie proste. Do jej przygotowania warto wykorzystać najlepszej jakości czekolady od E.Wedel, które gwarantują pyszny smak i zachwyt wszystkich gości. A po więcej inspiracji, nie tylko na słodkie dania, warto zajrzeć na stronę www.wedel.pl!