Prezentujemy wyjątkowe przepisy naszych czytelników, nadesłane na konkurs "Wielki finał LEGO CHIMA - premierowy konkurs kulinarny". Zapraszamy do oglądania, pieczenia i gotowania!
Składniki:
Spód:
Masa:
Ozdoba:
Przygotowanie:
Na dużym talerzu położyć obręcz z tortownicy o średnicy formy do pieczenia bab. Ciasteczka rozgnieść z masłem. Masę przełożyć na talerz wewnątrz obręczy, ugnieść i schłodzić. Jeżeli nie mamy ciasteczek amaretti, możemy użyć herbatników.
Masa-żelatynę moczyć około 10 minut w zimnej wodzie. Maślankę, sok limonkowy i cytrynowy wymieszać razem z cukrem. Żelatynę rozpuścić. Dodać do niej około 4 łyżki maślanki, wymieszać, wlać do pozostałej części maślanki.
Śmietanę ubić. Gdy maślanka będzie tężeć, dodać śmietanę i wymieszać. Formę do bab opłukać zimną wodą (nie wycierać!), wlać masę. Odstawić na noc. Babkę odwrócić na spód ciasteczek. Udekorować startą skórką z cytryny i limonki.
Babka jest bardzo zdrowa i niedroga, a efekt zaskoczy wszystkich!
Anna Grzywna