Warszawa

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Proporcje dla jednej osoby.

 

Składniki:

  • kalafior     ¼ szt
  • szczypiorek    3 łyżki
  • pomidorki koktajlowe  2 szt.
  • kukurydza z puszki   4 łyżki
  • czosnek    0,5 ząbka
  • oliwa z oliwek    2 łyżki
  • sok z cytryny/cytryna   2 łyżki

 

Przyprawy:

  • Pieprz
  • Sól morska
  • Zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:


Kalafiora podziel na różyczki, zblanszuj lub ugotuj na parze. Szczypiorek drobno posiekaj, pomidory przekrój na połówki. Dodaj kukurydzę i połącz wszystkie składniki. Rozetrzyj czosnek z solą (najlepiej w moździerzu) dodaj olej i sok z cytryny, przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połączone składniki sałatki polej przygotowanym sosem i wymieszaj.

 

 

 

Z tego przepisu mogą także skorzystać osoby na diecie bezglutenowej, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, ciśnienia  lub cukru. Cieszmy się wspólnymi, rodzinnymi posiłkami!
 

 

 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć