Warszawa

Zimowa zupa z warzyw i soczewicy

Zimowa zupa z warzyw i soczewicy

Dla dzieci od 8 miesiąca życia

 

Od 8 miesiąca (zgnieciona)
Wystarcza na 2,5 litra
Nadaje się do zamrożenia

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, obrane i posiekane
  • 2 gałązki selera, przycięte i posiekane
  • 6 średnich ziemniaków, obranych
  • 6 średnich marchewek, obranych
  • 2,2 litra wywaru z warzyw (strona 33)
  • 225g czerwonej soczewicy, przepłukanej pod zimną bieżącą wodą
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
  • 1 mała rzepa, obrana
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 średni por, umyty i posiekany

 

Wykonanie:

  1. Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, dodaj cebulę, podsmaż
  2. przez 2-3 minuty, dodaj seler, jednego pokrojonego w kostkę
  3. ziemniaka i jedną pociętą w plasterki marchewkę i smaż przez kolejne
  4. 3-4 minuty.
  5. Dodaj wywar, soczewicę i zioła, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu
  6. przez 20 minut. Zdejmij z ognia, by zupa przestygła i przetrzyj ją na gładką
  7. konsystencję.
  8. Pozostałe marchewki, ziemniaki i rzepę pokrój równej wielkości kostkę
  9. i dodaj do przetartej zupy.
  10. Zagotuj, dodaj przecier pomidorowy i por, gotuj na wolnym ogniu
  11. przez 20-30 minut.
     

,,Książka kucharska dla maluchow i niemowląt" Gina Ford

 

Komentarze

Czy ta soczewica to z puszki?

dodany: 2010-11-27 23:17:11, przez: Aga

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć