Dla dzieci od 8 miesiąca życia
Od 8 miesiąca (zgnieciona)
Wystarcza na 2,5 litra
Nadaje się do zamrożenia
Składniki:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 średnie cebule, obrane i posiekane
-
2 gałązki selera, przycięte i posiekane
-
6 średnich ziemniaków, obranych
-
6 średnich marchewek, obranych
-
2,2 litra wywaru z warzyw (strona 33)
-
225g czerwonej soczewicy, przepłukanej pod zimną bieżącą wodą
-
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
-
1 mała rzepa, obrana
-
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
-
1 średni por, umyty i posiekany
Wykonanie:
-
Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, dodaj cebulę, podsmaż
-
przez 2-3 minuty, dodaj seler, jednego pokrojonego w kostkę
-
ziemniaka i jedną pociętą w plasterki marchewkę i smaż przez kolejne
-
3-4 minuty.
-
Dodaj wywar, soczewicę i zioła, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu
-
przez 20 minut. Zdejmij z ognia, by zupa przestygła i przetrzyj ją na gładką
-
konsystencję.
-
Pozostałe marchewki, ziemniaki i rzepę pokrój równej wielkości kostkę
-
i dodaj do przetartej zupy.
-
Zagotuj, dodaj przecier pomidorowy i por, gotuj na wolnym ogniu
-
przez 20-30 minut.
,,Książka kucharska dla maluchow i niemowląt" Gina Ford
Komentarze
Czy ta soczewica to z puszki?
dodany: 2010-11-27 23:17:11, przez: Aga