Składniki:
Lukier:
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie płynne składniki, tj. miód, roztopione i ostudzone masło, jajka i śmietanę, a w drugiej wszystkie składniki sypkie: mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie składniki płynne przelewamy do miski ze składnikami sypkimi i dokładnie mieszamy.
Papierowe foremki na muffinki układamy w specjalnej formie i napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe muffinki można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem. My ozdabiamy je lukrem (lukier robimy na bazie soku z pomarańczy) z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego. Wtedy muffinki są bardziej świąteczne i wyglądają jak małe choineczki. Dodatkowo dekorujemy je perełkami cukrowymi.
Lukier: Sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą, dość gęstą masę. Na końcu dodajemy barwnik, mieszamy i dekorujemy muffinki.
mama Marika